PASCOE VALE COMMUNITY CENTRE

STATUS: COMPLETED 2018

Distinct on its perch atop the hill at Rogers Reserve, the Pascoe Vale Community Centre reinvigorates the park with life and hopes to evoke curiosity in both strangers and locals alike. Cultivated through a number of workshops in conjunction with potential stakeholders, we drew inspiration from Bernard Tschumi’s notorious ‘Parc de la Villette’. This folly at Pascoe Vale would not only provide an otherwise bare park with a dynamic piece of architecture, but also a place in which anyone can gather, relax and appreciate the natural surroundings.

Exposed to inspection from all angles, the design features two diverging prisms which provides a unique and responsive spectacle to the passer-by. Its prominent structure evokes images of welcoming and beckoning arms, enticing observers to further explore the Centre and its surroundings. With this new landmark, we aspire to provide the community with a hub in which many events can be held; a space that is flexible to the needs of the people.

K2LD_PascoeVale_42111.jpg
K2LD_PascoeVale_42208.jpg
K2LD_PascoeVale_42258.jpg
K2LD_PascoeVale_42103.jpg
K2LD_PascoeVale_6289.jpg
K2LD_PascoeVale_42266.jpg

Inspiration - Stained Glass

Although more commonly associated with European churches, our recent interest in stained glass windows has encourages us to explore the use of this traditional architecture in a more modern setting:

What about these windows inspire such allure? How could we emulate and reimagine this attractiveness for others to enjoy?

Stained glass is a powerful medium to bring colours, shapes and light into a space, transforming the atmosphere and mood as access to sunlight changes. Whether modern or traditional, abstract or realistic, stained glass is an exciting inspiration for many spaces.

The Pascoe Vale Community Centre is designed to be a nucleus for the community. Consequently, a large array of people would pass through every day, offering their own unique ideas and stories. And so, to reflect the beautiful individuality of each visitor, each part of the building is associated with its own colour. The impetus to use stained glass manifested from our desire to celebrate the interweaving of many different people in one space. The stairwell acts as the physical bridge between all areas of the building, and thus, realises notions of intertwining personalities and stories in a tangible sense. The kaleidoscope of colours that stained glass windows boast seemed to be the perfect conduit to reimagine this vision.

K2LD_PascoeVale_42249.jpg
K2LD_PascoeVale_42163.jpg
K2LD_PascoeVale_6408.jpg